Pasen

Op een zondag tussen 22 maart en 25 april

Pasen is het belangrijkste feest in het liturgische jaar dat volgt op de goede week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Het is het meest waarschijnlijk dat de kruisiging voltrokken is op 3 april van het jaar 33 rond 15 uur. Er zou een zandstorm en aardbeving hebben plaatsgevonden op deze dag.

Er zijn veel non-religieuze elementen toegevoegd in de loop van de jaren. Daardoor is het een belangrijk seculier feest geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beiden hebben wel een afzonderlijke naam gekregen, eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag.


Voorchristelijke symboliek en oorsprong

Over de precieze oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er bestaan verscheidene lentefeesten die sterk op elkaar lijken. Het christendom zou ook een aantal symbolen daarvan hebben ontleend. Sommigen stellen dat Pasen een relatief recente feestdag is waar bewust of onbewust oude symbolieken aan toegevoegd zijn van de lentefeesten. Er zijn mensen die zeggen dat de oorsprong meer algemeen is. Een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd.

Reserveer je duikcursus voor je op verlof vertrekt ! Ben je op zoek naar een totaal nieuwe ervaring? Heb je plannen om op reis ook onderwater eens een kijkje te gaan nemen? Of ben je al eens de onderwaterwereld gaan ontdekken en wil je hier graag dieper in gaan?
Dan ben je klaar om te starten met je SSI Open Water Diver cursus. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist.
Start your dive adventure today ” bel 015/33.61.61

Pasen in de lage landen

In de lage landen is Pasen een seculier feest geworden dat bestaat uit een aantal vrije dagen. Ook tradities zoals gemeenschappelijk eten, het bezoeken van kerk en familie en het zoeken van eieren wordt in stand gehouden.

Er vinden nauwelijks commerciële activiteiten plaats. Pretparken en dergelijk zijn wel open en populair. Essentiele diensten, zoals politie, ziekenhuizen of brandweer, zijn wel actief. Het openbaar vervoer rijd volgens de zondagsdienst, met slechts een paar aanpassingen. Paasmaandag was traditioneel ook een dag voor de viering van Pasen zonder commerciële activiteit. Men liet dit steeds meer los tegen het einde van de 20ste eeuw. Grote bedrijven en andere winkels zoals supermarkten zijn open. Personeel dat voor de overheid werkt heeft nog wel een vrije dag.