Oudjaar

31 december

Oudjaar wordt gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december. Na middernacht, als het nieuwe jaar is begonnen, wordt er vuurwerk afgestoken. Volgens de Chinezen jaagt dit de geesten weg.


Overdag

Carbidschieten is een alternatief voor vuurwerk. Carbid wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en enigszins natgemaakt met wat water of speeksel. Daarna wordt de bus afgesloten met een deksel of (plastic) bal. Ethyn begint zicht te vormen in de bus. Dit wordt ontstoken door een klein gat en ontploft met een dreunende knal. Het deksel of de bal schiet uit de bus en vliegt tientallen meters ver.

Reserveer je duikcursus voor je op verlof vertrekt ! Ben je op zoek naar een totaal nieuwe ervaring? Heb je plannen om op reis ook onderwater eens een kijkje te gaan nemen? Of ben je al eens de onderwaterwereld gaan ontdekken en wil je hier graag dieper in gaan?
Dan ben je klaar om te starten met je SSI Open Water Diver cursus. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist.
ā€œStart your dive adventure today ā€ bel 015/33.61.61

ā€™s Avonds

Oudjaar wordt vaak gevierd met vrienden en familie. Er wordt een uitgebreid maal geserveerd. De laatste seconden voor middernacht worden luidop meegeteld. Om middernacht staat iedereen recht om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Daarna gaan de meeste mensen naar buiten om de buren geluk toe te wensen en het bekijken of afsteken van vuurwerk. Het is gebruikelijk dat verscheidene kerken het nieuwe jaar verwelkomen door de klokken te laten luiden.

Nog een andere traditie die plaatsvind op oudjaar is rommelpotten. Tieners gaan ā€™s avonds op pad met een metalen doosje met een gleuf om geld in te zamelen. Ze gaan van deur tot deur , zingen een lied en schudden met hun rommelpot.