Koningsdag

27 april

Koningsdag, eerder Prinsessedag en Koninginnedag, is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden, ter ere van het staatshoofd. In het hele land krijgen de meeste mensen een vrije dag. De feestdag gaat gepaard met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten en het dragen van oranje kleding. De vorst brengt traditioneel een bezoek aan één of meerdere gemeenten. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag bekendstond als Koninginnedag en gevierd werd op 30 april. Vanaf 2014 heet de dag Koningsdag en vindt hij plaats op de verjaardag van koning Willem-Alexander, 27 april, behalve als het een zondag is. In dat geval is het een dag eerder.


Geschiedenis

‘Waterloodag’, gevierd op 18 juni, was in de 19de eeuw jarenlang de nationale feestdag. De herinnering aan de veldslag vervaagde aan het einde van de eeuw en het feest ging onopgemerkt voorbij.

Voor er sprake was van ‘Koninginnedag’, vond eerst de ‘Prinsessedag’ plaats op 31 augustus 1885. Dit was de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Het initiatief kwam van de hoofdredacteur van een lokale krant. Het doel was om de nationale eenheid te benadrukken. Na de dood van koning Willem III in 1890, werd Prinsessedag in 1891 opgevolgd door de viering van ‘Koninginnedag’. De dag ontwikkelde zich als een feestdag voor kinderen. Op 31 augustus 1898, werd Wilhelmina regerende vorstin, op haar achttiende verjaardag. Toen Koningin Wilhelmina afstand deed van de troon, in 1948, werd deze feestdag gevierd op 31 augustus.

Wanneer koningin Juliana haar moeder opvolgde, vond Koninginnedag plaats op 30 april, haar verjaardag. In de naoorlogse dagen was Koninginnedag nog een gewone werkdag. Maar in de loop der jaren kregen steeds meer mensen een vrije dag. 30 april kon dan uitgroeien tot een landelijke feestdag.

Koningin Beatrix besloot bij haar troonsopvolging op 30 april 1980, de datum te behouden. Dit deed ze om haar moeder te eren en voor de aanvaarding en inhuldiging van haar ambt als staatshoofd. Toen koningin Beatrix troonsafstand deed in 2013 was het de laatste keer dat Koninginnedag op 30 april plaatsvond en dat deze naam gebruikt werd. Sinds koning Willem-Alexander koning is geworden, vindt de dag plaats op 27 april onder de naam Koningsdag.

Reserveer je duikcursus voor je op verlof vertrekt ! Ben je op zoek naar een totaal nieuwe ervaring? Heb je plannen om op reis ook onderwater eens een kijkje te gaan nemen? Of ben je al eens de onderwaterwereld gaan ontdekken en wil je hier graag dieper in gaan?
Dan ben je klaar om te starten met je SSI Open Water Diver cursus. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist.
Start your dive adventure today ” bel 015/33.61.61

Viering en festiviteiten

Een traditie op Koningsdag zijn de vrijmarkten. Burgers hebben op deze dag geen vergunning nodig om op straat te handelen. Dit groeide uit tot uitgebreide vlooienmarkten. De verkoop van voedsel en drank word wel nog aan banden gelegd. Op vele plaatsen worden uitgebreide openluchtfeesten gehouden. Amsterdam trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers door zijn grote vrijmarkt.

De avond voor Koningsdag wordt ook wel Koningsnacht genoemd. Op deze dag gaan veel mensen ’s avonds uit om op de volgende dag, Koningsdag, uit te slapen.

Sinds 2013 vinden op de laatste vrijdag voor Koningsdag de Koningsspelen plaats. Het is een sportdag op school, en elke school mag zelf beslissen hoe deze dag ingedeeld wordt. De dag wordt geopend met een Koningsontbijt op elke school. De koning geeft op één van de scholen het startsein van de sportdag. Daarna volgt een warming-up op een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied.