Dodenherdenking

4 mei

De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks plaats op 4 mei met twee minuten stilte om 20.00 uur.


Geschiedenis

Tot 1961 werden enkel de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In 1961 werd het memorandum uitgebreid zodat ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten en vredesoperaties herdacht werden. Er bestaat al lange tijd discussie over wie er wel of niet herdacht mogen worden. De Duitse gevallenen en de Nederlandse collaborateurs horen per definitie ook tot de oorlogsslachtoffers. Maar herdenking van deze slachtoffers ligt gevoelig.

Onze webshops zijn altijd open, zelfs op feestdagen! Bezoek enkele van onze voorbeeld webwinkels op (dit is een advertentie) www.netpulse-webdesign.be

Dodenherdenking in het land

In de meeste gemeenten zijn er herdenkingen bij een plaatselijk monument. De Herdenking verloopt in heel Nederland op volgende manier: er zijn 2 minuten stilte tussen 20:00 en 20:02 uur.

Tot 18:00 uur hangt de Nederlandse vlag halfstok. Na 20:02 zijn er vaak nog activiteiten zoals kransen en bloemen leggen. Daardoor blijft de vlag tot zonsondergang halfstok hangen.

Openbare gelegenheden dienen rekening te houden met de herdenking. Tussen 19:45 en 20:15 mogen deze geen feesten en dergelijke, geen muziek en activiteiten laten plaatsvinden. Zo kunnen de bezoekers tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stil zijn.