Dodenherdenking

4 mei

De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks plaats op 4 mei met twee minuten stilte om 20.00 uur.


Geschiedenis

Tot 1961 werden enkel de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In 1961 werd het memorandum uitgebreid zodat ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten en vredesoperaties herdacht werden. Er bestaat al lange tijd discussie over wie er wel of niet herdacht mogen worden. De Duitse gevallenen en de Nederlandse collaborateurs horen per definitie ook tot de oorlogsslachtoffers. Maar herdenking van deze slachtoffers ligt gevoelig.

Reserveer je duikcursus voor je op verlof vertrekt ! Ben je op zoek naar een totaal nieuwe ervaring? Heb je plannen om op reis ook onderwater eens een kijkje te gaan nemen? Of ben je al eens de onderwaterwereld gaan ontdekken en wil je hier graag dieper in gaan?
Dan ben je klaar om te starten met je SSI Open Water Diver cursus. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist.
Start your dive adventure today ” bel 015/33.61.61

Dodenherdenking in het land

In de meeste gemeenten zijn er herdenkingen bij een plaatselijk monument. De Herdenking verloopt in heel Nederland op volgende manier: er zijn 2 minuten stilte tussen 20:00 en 20:02 uur.

Tot 18:00 uur hangt de Nederlandse vlag halfstok. Na 20:02 zijn er vaak nog activiteiten zoals kransen en bloemen leggen. Daardoor blijft de vlag tot zonsondergang halfstok hangen.

Openbare gelegenheden dienen rekening te houden met de herdenking. Tussen 19:45 en 20:15 mogen deze geen feesten en dergelijke, geen muziek en activiteiten laten plaatsvinden. Zo kunnen de bezoekers tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stil zijn.