Bevrijdingsdag

5 mei

Bevrijdingsdag is de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland vindt dit plaats op 5 mei. De dag dat het Duitse leger in Nederland zich overgegeven heeft. Andere landen vieren niet de bevrijding van hun eigen territorium, maar de dag waarop Duitsland in 1945 officieel capituleerde. Dit gebeurde op 8 mei. Hun territorium was al eerder bevrijd. De Dag van de Overwinning wordt in de voormalige Oostbloklanden op 9 mei gevierd omdat Duitsland een dag later capituleerde tegenover de Sovjet-Unie.


Nationale feestdag

Er is bepaald dat de feestdag om de vijf jaar gevierd zou worden. De datum 5 mei werd in 1990 uitgeroepen tot een nationale feestdag. Op deze datum wordt jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting herdacht en gevierd.

5 mei betekent niet automatisch een vrije dag. Werkgevers en werknemers moeten zelf een regeling treffen.

Viering

In het hele land worden er activiteiten georganiseerd. Elke stad en plaats heeft zijn eigen activiteitenprogramma waaronder vaak veel muziekfestiviteiten.

De nationale viering van de bevrijding start elk jaar in een andere provincie. Het officiële startsein van de Bevrijdingsfestiviteiten bedraagt het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Dit gebeurt door de minister-president.

De Nationale Viering vindt plaats in Amsterdam en dertien belangrijke provinciesteden. Deze houden elk hun eigen Bevrijdingsfestival.

Reserveer je duikcursus voor je op verlof vertrekt ! Ben je op zoek naar een totaal nieuwe ervaring? Heb je plannen om op reis ook onderwater eens een kijkje te gaan nemen? Of ben je al eens de onderwaterwereld gaan ontdekken en wil je hier graag dieper in gaan?
Dan ben je klaar om te starten met je SSI Open Water Diver cursus. Er is geen voorafgaande ervaring met duiken vereist.
Start your dive adventure today ” bel 015/33.61.61